Beyond the Lock House

Beyond the Lock House.jpg
Beyond the Lock House.jpg

Beyond the Lock House

4,600.00

Sam Woolcott

"This is my memory of a lakeside boathouse from my childhood. The working mechanics were intriguing but it was the distant light of imagination that beckoned."

 

acrylic on canvas 

48" x 60"

Add To Cart
In a theater, the proscenium is the vertical plane of space that separates the stage from the audience. It is called, metaphorically, The Fourth Wall.

The small town in which I live has many historic houses under renovation. With the owners permission, I occasionally set up a studio work space on site and draw along as the structures are transformed.

One day after all the workers had gone home, I sat in the shell of the house. The floor joists were exposed and the far exterior walls had been torn out. I was backstage now. The luminous space ahead beckoned. But the floorboards were gone and it would be a risky, if not perilous, crossing to the light, if I dared.

As an artist, I begin each day in a quiet, darkened backstage and then test my resolve to risk the crossing, to make my way through that metaphorical plane into the light.

This is The Proscenium Project.
— Sam Woolcott